Служба към ЕК очаква да подпише оперативни програми с България
Служба към ЕК очаква да подпише оперативни програми с България / netinfo

Службата за регионална политика към Европейската комисия очаква да подпише две "оперативни програми" с България до края на този месец източник, близък до еврокомисаря за регионалната политика Данута Хюбнер.

Ако всички върви добре, скоро след това, през октомври, трябва да бъдат подписани още пет оперативни програми с вашата страна. Финансовото измерение на тези програми, средствата за които ще се осигуряват от европейския Фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд, за България е определено на 6 милиарда и 674 милиона евро за периода 2007-2013 година, добави източникът, цитиран от БТА.

Той не уточни в какви области са двете програми, които трябва да бъдат подписани до края на този месец. По принцип обаче отпусканите средства от Фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд отиват основно за подобряване на инфраструктурата, за балансирано развитие на регионите в дадена страна, за подобрявана на бизнесклимата, за "подобряване на човешкия капитал" , особено чрез мерки за повишаване на професионалната квалификация и поддържане на трудовата заетост.