Слагаме камери и в митниците без много шум, обяви Борисов
Слагаме камери и в митниците без много шум, обяви Борисов / снимки: БГНЕС
Слагаме камери в митниците без много шум, обяви Борисов
79302
Слагаме камери в митниците без много шум, обяви Борисов
  • Слагаме камери в митниците без много шум, обяви Борисов

Премиерът Бойко Борисов е притеснен, че децата вече не играят на жмичка за сметка на новите технологии. Това стана ясно от думите му на кръгла маса „Единния цифров пазар чрез е-управление и дигиталното предприемачество".

Министър-председателят се похвали с българските компютърни специалисти. Той разкри, че след като бяха въведени мобилни камери за КАТ, тихичко и без шум се предприема такава стъпка и в митниците.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че нацията ни има огромни заложби, свързани с новите технологии.

„Страшно ме притеснява, че нашите деца вече много малко си играят. Завчера бяха се събрали много деца - нито играеха на жмичка, нито се гонеха, нито нищо. Всяко с една машинка играят игри или си прехвърлят игри", коментира премиерът. Той даде пример и с тригодишно момиченце на приятелско семейство, което играело на айпада си: „Гледам това дете, все пак много малко, на три и половина години, едвам говори, както се казва, и с един айпад си рисува кукла и с програма й прави прически, маникюри, боядисва й косата. Както се казва, сигурно има 30-40-годишни, които не могат да го направят това. Представете си тези деца с тази култура на тази крехка възраст какви специалисти ще станат след 15-20 години. Така че имаме огромни заложби на нацията в този начин на мислене, ако щете".

Скоро ЕК ще представи Стратегия за изграждане на единен цифров пазар

Борисов се похвали още и с добрите родни IT специалисти: „Това, че България има много добри специалисти, не е тайна, от хакерите, които са водещи в света, до действително сериозните компании и хилядите работни места, които се изградиха".

Слагаме камери и в митниците без много шум обяви Борисов
netinfo

По повод познанството си със заместник-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по единния цифров пазар Андрус Ансип Бойко Борисов, обясни, че заедно с комисаря, който преди това бе премиер на Естония, са изкарали един до друг общо над сто дни по европейски съвети. „А колко нощи, не искам да не ни разберат криво, Андрус, с нощите съм внимателен, но и те не са малко, сигурно десетки".

Борисов: Ще предложа сливане на НАП и митниците

Това, което е направено с катаджийските коли е пример от Естония стана ясно от думите на премиера. Тази практика обаче ще бъде приложена и другаде, обяви Борисов. „В момента това го правим и в митниците, по-тихичко го правим, без много шум", обясни министър-председателят.