Синдикати и работодатели се обявиха против намаляването на ДДС на брашното и лекарствата

/ iStock/Getty Images
Синдикати и работодатели се обявиха против предложението на БСП за намаляване на ДДС на брашното и изделията от брашно, мляко, яйца и сирене от 20% на 5% и на лекарствата - на 9%.

По време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев обясни, че асоциацията няма да подкрепи проекта.

Тристранката обсъжда идеята за намаляване на ДДС за храните на 5%, а за лекарства - 9%

Той посочи, че ДДС е основният стълб в бюджетните приходи и подчерта, че има добра събираемост на този приход. Велев коментира още, че ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците.

Димитър Бранков – зам.-председател на Българската стопанска камара, също изрази становище против промените, като посочи, че те трябва да се обсъждат по-дълго време. От Търговската палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. От КНСБ заявиха, че трябва да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед доходите на хората.

Намаляването на данъка за добавена стойност няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки, каза министърът на финансите Владислав Горанов на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той даде за пример, че след като в Гърция ДДС намаля, цените са се запазили.

От създаването на системата за ДДС всички държави след 80-те години се стремят да постигнат синхронизация и единност на ставките. "Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това", изтъкна Владислав Горанов. Той бе категоричен, че нито една от целите, описана в мотивите на вносителите, няма да бъде постигната.

Финансовият министър изтъкна, че намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане. Според него сегашната система е постигнала баланс и събираемостта е относително добра. Опитът да се преструктурира системата ще доведе до стрес в икономическите субекти и без да се говори за ефекта върху фиска, добави той.

Владислав Горанов смята, че най-грешният възможен инструмент за постигане на справедливост на уязвимите групи хора е чрез промяна на ДДС, защото той важи еднакво както за хората с високо материално, така и за тези по-ограничени възможности. „През данъците никой не си оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото“, завърши финансовият министър.
Агенция Фокус, БТА