Ще има поскъпване на хляба, но не шоково
Ще има поскъпване на хляба, но не шоково / netinfo

Ще има поскъпване на хляба, но то няма да е шоково. Очаквам цената на 1 килограм хляб в следващите седем-осем месеца да достигне максимум 1.15 - 1.20 лева. Това зави Борис Инчев, председател на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари, след заседание на Консултативния съвет по зърното.

Инчев заяви, че заради жестоката конкуренция в бранша до края на годината цената на килограм хляб няма да надхвърли един лев.

Георги Попов, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите, категорично отрече, че увеличението на цената на хляба е спекулативно. Увеличението на цената на хляба не е пропорционално на увеличението на цената на зърното и брашното, обясниха зърнопроизводители.

От бранша подчертаха, че, за съжаление, българските зърнопроизводители не разполагат със субсидиите, които европейките производители имат.

Част от представителите на бранша са фалирали, стана ясно още на заседанието. Зърнопроизводителите подчертаха, че в момента се изнася единствено фуражна пшеница и качествената пшеница остава в България.

Според Радослав Козаров, председател на Асоциацията на търговците на зърно, след 1 януари пазарът на зърното коренно ще се промени. Значението на думите “внос” и “износ” ще бъде много различно, тъй като българският пазар на зърно ще стане част от вътрешния европейски пазар, в който цените на зърното ще зависят от качеството.

Според него страната ни произвежда фуражно и хлебно зърно с недобро качество. Това е една от причините страната ни да не изнася големи количества хлебно зърно. Козаров заяви, че от България пшеница се изнася, единствено когато цената е много ниска, което привлича купувачи от чужбина.

“Тази година пшеницата, годна за производство на хляб, е достатъчна само за вътрешния пазар на България”, допълни председателят на Асоциацията на търговците на зърно.