Шистовият газ няма нищо общо със заметресението, категорични са учените
Шистовият газ няма нищо общо със заметресението, категорични са учените / netinfo
Шистовият газ няма нищо общо със заметресението, категорични са учените
45743
Шистовият газ няма нищо общо със заметресението, категорични са учените
  • Шистовият газ няма нищо общо със заметресението, категорични са учените

Добивът на шистов газ не предизвиква земетресения и не е опасен за хората. Това обясни пред Дарик заместник-директорът на Геологически институт към БАН доцент Радослав Наков. Точно обратното казаха от Гражданска инициатива срещу шистовия газ. Според Марияна Христова, която е член на сдружението, земетресението от последното денонощие в Добричко е в резултат на сондажите на фирма "Русгеоком" в областта. От Дарик попитахме и фирмата какво и как добива, но официален отговор все още не е получен в редакцията.

Според Марияна Христова от Гражданска инициатива срещу шистовия газ има голяма вероятност земетресението през изминалото денонощие да е предизвикано от сондажи за проучване или добив на шистов газ чрез хидравличния метод в района на област Добрич. „За нас това е последствие и сигнал, че подобни сеизмелогични тестове просто се извършват в региона. А да приемем най-негативния резултат, да кажем, че няма изобщо никакви тестове, пак това е индикация, че този район е силно сеизмичен и тям не може да се прави такова нещо", каза Христова.

Според заместник-директора на Геологически институт към БАН доцент Радослав Наков методите за проучване и добиване на шистов газ не са опасни за хората и околната среда.

Неговото лично мнение е, че не трябва хората да се притесняват. Според него са преувеличени са всякакви твърдения, че така може да се предизвика земетресение, а също така, че ще се получат някакви замърсявания на подземните води. „Вярно такива случаи е имало, но не е доказана пряката следствена връзка с шистовия газ. Освен това е ставало, когато сондажите са били много по-плитко 200, 300, 500 метра под повърхността, а в случая при нас става въпрос за дълбочини от порядъка на 3000-4000 метра", обясни доц. Наков.

В отговор на въпрос на Дарик от фирмата „Русгеоком" заявиха, че не се извършват и не предвиждат изследвания, свързани с търсене и експлоатация на находища на шистов газ. От компанията подчертаха, че проучвателната дейност е с решение на Министерския съвет и е по утвърдена от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма работна програма за периода март 2011 - април 2012 г..

Програмата предвижда прокарване на търсещ сондаж за нефт и газ до дълбочина 5400 м. Прокарването на сондажа е започнало на 5 октомври и към настоящия момент е на дълбочина 270 м. За напредъка на сондажните работи „Русгеоком" представя ежедневно денонощни рапорти за извършената дейност в Дирекция „Природни ресурси и концесии" на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.