САЩ и Русия подписаха ядрено споразумение
САЩ и Русия подписаха ядрено споразумение / netinfo

Американските атомни реактори ще могат да получават повече доставки на обогатен уран от Русия като част от търговска сделка, подписана от двете държави късно тази нощ. „Споразумението ще насърчи двустранната търговия с руски уранови продукти за мирни цели“, заяви американският министър на търговията Карлос Гутиерес, който подписа документа заедно с директор на Федералната агенция за атомна енергия на Русия Сергей Кириенко.

Споразумението позволява Русия да продава обогатен уран директно на американските компании, стопанисващи ядрени съоръжения, нещо което не бе позволено досега. Години наред американското правителство ограничаваше доставките на руски уран, опасявайки се, че Русия ще направи дъмпинг на американския пазар и ще разклати финансово най-големия доставчик на обогатен уран в САЩ, „USEC Inc.“.

Според условията на сделката износът на руски уран ще нараства бавно за период от 10 години, започвайки от 2011 г., когато разрешеното количество за внос ще достигне 16 559 тона. Очаква се до 2020 г. количеството на доставките да достигне 514 754 тона.