Разходите за поддръжка на кола нарастват
Разходите за поддръжка на кола нарастват / снимка: БГНЕС

Убеждението сред шофьорите на автомобили, че разходите за поддържане на автомобил са се увеличили през последното десетилетие, не са само на пръв поглед: германски статистици, цитирани от ДПА, го потвърдиха.

Според данни, публикувани от германското правителство, ключова промяна е покачването на световните цени на петрола, докато средните разходи за покупка на автомобили леко са се понижили от 1997 година.

Цените в Германия, най-големият национален пазар в Европа, обикновено се отразяват на световната търговия и са най-стабилни. Разходите за живот там са се повишили само с 15,6 процента през последните 10 години.

Федералната статистическа служба във Висбаден съобщи, че широкомащабният й индекс за това колко струва да си купиш и да поддържаш кола се е повишил с 31 процента от юли 1997 г., главно защото цената на горивото се е покачила със 70 процента от малко повече от 10 години.

За същия период колите са станали само с 12,9 процента по-скъпи, въпреки че днешните автомобили са далеч по-комфортни и снабдени със системи за безопасност в сравнение с тези от преди 10 години.(БТА)