България получи подкрепа за чакалнята към Еврозоната, но това я изправя на прага на нов икономически и политически маратон. Пътят към еврото не само се очертава дълъг, но и с условия, които се очаква да изпълним, посочва NOVA.
 
Какви са те и до кога трябва да покрием изискванията?

Бизнесът не очаква инфлация, ако България влезе в Еврозоната
 
„Много благодарим за усилията”, казаха страните от Еврозоната, но искаме още: „Да поработите върху банковата система, срещу корупцията, прането на пари, за по-добри институции”.
 
Ако сме готови с всичко, най-рано можем да влезем в "чакалнята" преди Еврозоната след година. После ни чакат още две години престой. Опитът преди нас обаче показва, че средно целият процес от чакането до въвеждането на еврото отнема двойно повече - между 5 и 7 години. Такъв е бил случаят на прибалтийските държави, Словения и Словакия.
 
Важният въпрос за хората е какво да правят с парите си, докато страната пътува към еврото, но не е съвсем пристигнала.

Еврозоната обяви готовност да приеме България в чакалнята след около година
 
Според банкери, докато печелим в левове, спокойно можем да теглим и кредитите си в национална валута. А когато се наложи смяната ѝ, това ще става с формула и ще е регулирано така, че да няма спекулации.
 
„Очакваме да се присъединим едновременно към ERM II и Банковия съюз до юли 2019 г.”, каза с писмо България. Европейската комисия отговори: „Година е реалистично”, но предупреди, че ще ни наблюдават.

Лев или евро? Брюксел поставя нови условия пред членството ни (ВИДЕО)
 
„Ще наблюдаваме финансовия сектор, ефективността на институциите, несъстоятелността, борбата с прането на пари, управлението на държавните предприятия, съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в България”, коментира Валдис Домбровскис, зам.-председател на Европейската комисия, отговорен за еврото.
 
Европейската централна банка също предупреди за нови стрес тестове. Според банкери, щом трябва, ще стане.
 
„Очевидно Еврозоната преминава през една трансформация. Ще трябва просто да ги изпълним”, коментира банкерът Левон Хампарцумян.
 
Световните медии коментираха изискванията към нас критично. Според Агенция „Ройтерс”, върху страната ни била хвърлена сянка заради проблемите с някои банки и корупцията. А според „Файненшъл таймс”, Евросъюзът тихомълком променял критериите си, а България била опитно зайче, защото изискването за Банковия съюз е нещо, през което нито една от страните не е минавала.

Кога България ще въведе еврото? (ВИДЕО)
 
„Подчертавам, че очакваме да следваме подобен подход и за други страни-членки, които искат да влязат в ЕРМ и в Банковия съюз – на принципа на равно третиране”, обясни Марио Сентено, президент на Еврогрупата.
 
Трудно е да се прецени как и дали клиентите на банките ще усетят новите изисквания. Но, според банкерите, решенията на потребителите не трябва да са следствие от пътя към Еврозоната. По-важни били доходите и сигурността на работното място.
 
Оттук нататък ни чака наблюдение. И ако напредъкът не е достатъчен, срокът може да се проточи. Ако резултатът е толкова добър, че уговорките се спазят, България може да приеме еврото най-рано през 2022 г.
nova.bg