Европа подчерта, че България, Хърватия и Швеция покриват критериите, но има още работа
Смяната на лева с евро може и да се забави. Официалната позиция на Брюксел е, че България още не отговаря на всички критерии за членство в еврозоната. Освен това ще има и ново, допълнително условие.
 
Почти сме готови, напреднали сме по пътя към еврото, но не изцяло. Такъв е изводът на Еврокомисията. Освен това, от запад официално искат от нас, и всички чакащи,  първо да влезем в Европейския банков съюз, т.е. банките ни да са под надзора на Европейската централна банка и чак тогава да чакаме за еврото, обобщава NOVA.
 
Кога България ще въведе еврото? (ВИДЕО)

Правителството вече е оповестявало, че двете "членства" могат да вървят паралелно, но първи приоритет ни е чакалнята. Другите конкретни забележки, които Европа чака да поправим тази и следващата година са да ограничим сивата икономика, да управляваме по-добре държавните дружества и да се справим с ромската безработица. И още да се подобри здравето и да се повишат доходите. Иначе, браво за напредъка към еврото, но Европа иска още.
 
В битката за Еврозоната не сме сами. Още шест държави - Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция, чакат да им се каже дали са напреднали достатъчно.
 
Над 1 млрд. евро изпратили у нас българите в чужбина през 2017-а

"Засега никоя от седемте държави не покрива всички критерии за въвеждане на еврото. Но три от страните - България, Хърватия и Швеция покриват формалните критерии, с изключение на стабилността на валутния курс", каза зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
 

Thinkstock/Getty Images


Изискването за стабилност на курса ще покрием като влезем в чакалнята и стоим там поне две години. Но същевременно, законодателството ни не било съвсем като европейското, обяви Комисията. Въпреки че нашите власти още в края на април обявиха надеждите си, че сме готови.
 
"Няма никаква причина да получим отказ от нашите европейски партньори, би било лицемерно", коментира финансовият министър Владислав Горанов.
 
Резерви на богатите в ЕС спират България към еврозоната и Шенген

Според експерти има разлика между техническата и политическата готовност за еврото. И би трябвало властите ни отдавна да знаят за забележките. А тълкуването, че ни отрязват не било вярно. Даже напротив. Идеята на доклада на Еврокомисията е да начертае представа за Съвета на Евросъюза: готова ли е една държава и доколко да влезе в Еврозоната.
 
Документът се публикува на всеки две години или по конкретно искане на някоя от страните, която иска да провери докъде е стигнала.
nova.bg