Първанов, Борисов и Жозеф Дол работят за нова партньорска проверка в Козлодуй
Първанов, Борисов и Жозеф Дол работят за нова партньорска проверка в Козлодуй / netinfo
Да се работи съвместно за предизвикване на нова партньорска проверка на 3 и 4 реактор на АЕЦ „Козлодуй", която да докаже тяхната сигурност. Съгласие за това за постигнали на среща в президентството държавният глава Георги Първанов, кметът на София и неформален лидер на партия ГЕРБ Бойко Борисов и председателя на групата на Европейската народна партия – Европейски демократи в европарламента Жозеф Дол. Информацията съобщи Борисов след като откри с Дол офис на евродепутатите от ГЕРБ.

Борисов каза още, че евродепутатите от ГЕРБ ще лобират за нова партньорска проверка на реакторите. Жозеф Дол подчерта, че за отварянето отново на блоковете е необходимо провеждане на голям дебат с участието на експерти, за да се стигне до политическо решение. Според Борисов, ако отворим внезапно затворените в новогодишната нощ на 2007 година реактори, това ще предизвика цитирам „стрес у нашите европейски партнори".

Във връзка с критики, които получавал, че има добри отношения с президента, Бойко Борисов изтъкна, че това не е слабост, а достойнство.

На срещата с държавният глава Борисов и Дол са дискутирали още темите за посещението на руския президент Путин и отношенията на страната ни и евросъюза с Русия. Жозеф Дол каза, че Европа се нуждае от обща енергийна политика, за да намали енергийната си зависимост от Руската федерация, но в същото време приоритет на партията му бил запазването и развитието на добрите отношения между Европа и Русия и запазване стабилността на Балканите.

Атомната централа в Белене, статутът на Косово, проекта Бургас – Александруполис също са били тема на разговор между президент, кмет и политически водач и европолитик.

Относно изтичането на една година от членството на България в Европейския съюз Жозеф дол подчерта, че интеграцията на страната ни в евросемейството ще е пълна, ако местната власт успее да насочи европроектите към хората. 40% от еврофондовете не са използвани, средства има, но трябва да сте по-инициативни, каза Дол. За десницата в България той препоръча партиите в дясно да имат общ проект. От своя страна Бойко Борисов каза, че трябва да се върви към дясно управление на страната и че ГЕРБ са готови да преговарят за съвместно управление след изборите на базата на програми. „Трябва ли обаче да реанимираме стари лица в политиката само и само да има единен десен проект?, попита той.