Променят наредбата за топлоснабдяването
Променят наредбата за топлоснабдяването / netinfo

Готови са промените в Наредбата за топлоснабдяването и методиката към нея. Документите са обсъдени от експерти на Министерството на икономиката и енергетиката и предстои да бъдат публикувани в „Държавен вестник” в следващите дни, съобщиха от ведомството. Корекцията бе поискана от фирмите за дялово разпределение.

От министерството обясниха, че само 40 процента от топлофицираните сгради в страната са снабдени с уреди за дялово разпределение на всички отоплителни тела, а абонатите са осигурили достъп на инкасаторите за отчитане на показанията им. За сгради със силно ограничено потребление, при които относителният дял на енергията за сградна инсталация надвишава енергията за отопление на имотите, се налагат анализи и проверки на получените резултати от засичането на топломерите, допълниха от ведомството.

Корекциите в наредбата и методиката бяха поискани от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение, тъй в последната промяна на нормативната уредба от април тази година беше допусната техническа грешка, която изкривява сметките на абонатите.

Докато не бъде публикувана новата наредба за топлоснабдяването, нито една сграда няма да получи изравнителни сметки, каза за Дарик председателят на Асоциацията на фирмите за дялово разпределение Тодор Кузманов. Това може да стане най-рано в средата на август.