Промени в категорията “тайм шеър” по искане на комисар Кунева
Промени в категорията “тайм шеър” по искане на комисар Кунева / netinfo

Отдаване на имоти на “тайм шеър” да става и за по-малко от досега задължителния минимум от 3 години, като важи и за движими имоти като лодки, круизни кораби и каравани. Това се посочва в предложение на еврокомисаря за защитата на потребителите Меглена Кунева до Европейската комисия.

Предложението е било внесено официално вчера, съобщи във Варна посланик Майкъл Хъмфрис, ръководител на Постоянното представителство на европейската комисия у нас. Промяната цели потребителите да се ползват от по-сериозна защита на своите ваканции, когато купуват и препродават почивки с временно ползване на собственост.

Евродирективата за отдаване на правото на почивка във ваканционен имот в определен период от годината, за една или повече седмици датира от 1994 г. Според нея на „тайм шеър” могат да се отдават само недвижими имоти, при това са срок, не по-малък от 3 години. Според предложението на комисар Меглена Кунева се цели промяна в директивата, което да подпомогне развитието на този вид туристически бизнес не само в развитите европейски страни, но и в България като популярна туристическа дестинация.

Според посланик Хъмфрис целта е да се засили доверието на потребителите спрямо бизнеса с временно ползване на собственост, както и да се възпрепятства дейността на нелоялните търговци, които могат да компрометират законните оператори и да създадат проблеми на потребителите. Новите предложения целят и запълване на пропуските в настоящите правила, като се разшири защитата на потребитялите по важни области като препродажба на правото на временно ползване на собственост и размяна на почивки във ваканционни клубове.

От „тайм шеър” в Европа на година се извличат икономически ползи в размер на над 10 млрд евро. Притежатели на „тайм шеър” имоти са над 80 хиляди европейци, а този бизнес осигурява повече от 40 000 работни места в целия Евросъюз. В България отдаването на имоти по този начин не е особено разпространено у нас, защото потребителите се страхуват, че сключвайки договор за няколко години напред, в един момент договорът може да се окаже неизгоден за тях, сподели комисар Кунева при последното си визита във Варна.

Ако бъде прието предложението на българския еврокомисар, промяната може да влезе в сила не по-рано от догодина, тъй като ще бъде разгледана от Европейската комисия през следващата една година и след това одобрена от Съвета на министрите.

Други новини от Варна