Прогнозират скок на средната месечна сметка за парно в София с около 7 лв.
Прогнозират скок на средната месечна сметка за парно в София с около 7 лв. / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Средномесечната сметка за парно и топла вода в столицата може да се повиши със седем лева от 1 октомври. Това прогнозира пред Дарик председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски. По думите му ако увеличението на цената на природния газ от следващия месец е с 9 процента, ще има и населени места, в които поскъпването на топлата вода и парното ще бъде с около 3 лева месечно и местните топлофикации може да преценят да направят жест към клиентите си и да не увеличат цената.

По думите на Терзийски според правилата, които са приети за регулиране на електрическа и топлинна енергия трябва да бъде отразена тежестта на тези разходи, тоест с около 5 процента да бъдат повишени цените на електрическа и топлинна енергия, произвеждана от топлофикациите, а там, където няма едновременно електро- и топлопроизводство, този разход при увеличена цена на газа ще бъде отразен с пълна сила в цената на топлинната енергия.

Терзийски обясни, че при топлофикационни дружества в зависимост от политиките, които провеждат към крайните потребители, може и да няма увеличение в сметката за тези месеци, за които ще важи тази цена.

Според шефа на асоциацията на топлофикациите в София при цена от около 81 лв. за мегаватчас, увеличението може да бъде грубо около 4-4.50 лв. Сметките показват, че около мегават и половина средно потребява едно жилище на месец, което прави повишение на сметката от около 7 лв. в нетно изражение.

На въпрос дали с оглед на първоначалната прогноза за поскъпване на газа с 20 процента, последващата заявка на „Булгаргаз" за скок с 14 на сто и намеренията на държавната комисия да не позволи поскъпване от повече от 9 процента, дали няма да се стигне до компенсиране на цената от 1 януари догодина, Терзисийски обясни, че това е вероятно. Той обаче допълни, че доколкото е запознат с политиките на на регулатора, оттам ще се опитат да не се получи повишаване на цената на газа, съответно и на топлинната и електрическа енергия през отоплителния сезон.