Проф. Кевин Дауд: Не емитирайте еврооблигации!
Проф. Кевин Дауд: Не емитирайте еврооблигации! / снимка: morguefile.com
Проф. Кевин Дауд: Не емитирайте еврооблигации!
54166
Проф. Кевин Дауд: Не емитирайте еврооблигации!
  • Проф. Кевин Дауд: Не емитирайте еврооблигации!

България в никакъв случай не трябва да емитира еврооблигации – това е съветът на един от най-известните финансови консултанти. В интервю за Дарик проф. Кевин Дауд* заяви, че страната ни трябва да се отдели максимално от еврозоната и европейските институции, за да запази стабилността си. Според Дауд след разпада на еврозоната, който е неизбежен, България може да се окаже в много силна позиция. Проф. Кевин Дауд е научен ръководител на Софийското бизнес училище, което ще се проведе в края на юни и началото на юли у нас.

Какво е Вашето мнение за ситуацията в еврозоната като цяло?

Ситуацията е много лоша. Мисля, че еврозоната ще се разпадне. Единственият въпрос е как точно ще протече разпадът и колко лош ще бъде. Трябва да кажа, че още през 90-те години се занимавах с проекта за еврозоната и още тогава казах, че проектът за единна валута е напълно неразумен и бях против. Мисля, че това е едно от нещата, за които се оказах прав. За много други съм грешал, но за това се оказах прав.
Всъщност, още преди 20 години беше ясно, че страни като Гърция и Ирландия няма да спазват добре правилата, защото не са дисциплинирани. Още тогава предполагах, че тези страни ще вземат твърде много, ще правят каквото си искат и в действителност се случи точно така.

Къде според Вас се коренят проблемите на кризата и какво трябва да направим, за да спрем този процес на разпад?

Мисля, че страните трябва да гледат своя собствен интерес. Ситуацията в отделните страни е много различна. Има огромни разлики между страните в Източна Европа и в Западна Европа. Състоянието на страни като Гърция, Ирландия и Италия е съвсем различни, но това, което всички страни трябва да правят, е да правят политики, които са в полза на техните граждани. Всъщност, мисля, че големият проблем е, че правителствата не отговорни към гражданите и не представят интересите на своите граждани. Това, което казвам, е, че ситуацията в Гърция е много различна от тази в други страни, но това, което е общо за много, е, че се водят политики, които не отговарят на реалната ситуация.

Смятате ли, че за Гърция е по-добре да остане в еврозоната или да излезе от нея?

Смятам, че Гърция трябва да напусне от еврозоната. Тази страна не е способна да спазва членство. Освен всичко, ситуацията в Гърция е много сложна, разходите й са много. Всъщност, за самата Гърция е по-добре да не остава в еврозоната. Тя не може да го остане. Това, което имаме в последните 20 години, е ситуацията на дим в огледалата - всички претендираме, че има правила, които не са такива, каквито са, но и всички знаем какво наистина се случва.

Заради проблемите в банковата система в много европейски страни, напоследък се появи идеята за създаване на нещо като банков съюз. Смятате ли, че това е пътят към решаване на част от проблемите или просто още една регулация?

Това е тотално невъзможно. Вижте, ние имаме цяла съвкупност от правила и те претендират, че ги спазват, но реално е точно обратното - не се спазват. Например такива са критериите от Маастирхт. Но те продължават да казват: да затегнем правилата, а самата система не е способна да спазва собствените си правила. Това означава, че няма никакви правила. Това, което хората казват в последните две седмици, е: „нека направи съюза по-силен!”. Но моля Ви, на коя планета живеете? Вие не може да спазвате дори основни правила! Според мен, това е някакво желание, някаква вяра, че светът не е такъв, какъвто е. Но това е по-скоро форма на лудост. Ние трябва да се върнем към фундаментите на икономиката.

Мислите ли, че вече е време да заговорим за края на еврозоната и всички страни - членки да се върнат към собствените си валути?

Това е въпросът. Еврозоната не може да поддържа сама себе си и страните трябва да излязат от нея. Въпросът е каква форма ще придобие това. Дали само Гърция е тази, която ще напусне или например и Ирландия, Испания, Португалия и т.н, или пък трябва вече да говорим за самата Германия, която да си каже: „време да се отърва от еврозоната, защото вече дадох достатъчно” и да се върне към марката. Аз не мога да кажа как точно ще се развият събитията, но в едно съм абсолютно сигурен – еврозоната не може да остане същата. Това е катастрофална ситуация, защото поставя под въпрос целия европейски проект.

Има една идея за разделяне на еврозоната на две - северна и южна. Северна еврозона с много силни държави и южна - с не толкова силни. Според Вас, това възможен сценарий ли е?

Скептичен съм. Това е все едно да сложите гипс. Нали знаете, както когато човек си счупи крака, му слагат гипс, за да му помогнат да се възстанови. Мисля, че вече хората отчаяно търсят възможност за разтягане на проблема с надеждата той да се реши, защото не знаят какво друго да правят. Всъщност „неправенето на нищо” е в основите на проблема. Тук ще припомня за творбата на Гьоте „Фауст” и за думите на Мефистофел: „Аз съм духът, който винаги казва не”. И в този случай е така – нито едно от тези решения не е правилното, не е отговорът, който търсим.

А какво мислите за ситуацията в България ?

Мисля, че България е в много добра форма. Основните макроикономически показатели са много добри. Фискалната ситуация е много добра. Разходите за труд са ниски, дори ситуацията, че толкова много хора говорят английски, предпоставя много добри условия за туризъм. Много важно е, че имате валутен борд, което е много по-добре от ситуацията в други източноевропейски страни. Разбира се, той не е перфектен, но все пак развитието на страната зависи най-вече от качеството на институциите в нея. Мисля, че вие имате много силни институции, въпреки че сте най-бедната страна в еврозоната. Моето голямо притеснение за България е от бурята, която се задава от еврозоната и може да унищожи всичко. Моят съвет към политиците е да разпознаят бурята и да вземат мерки. Вижте Гърция - тя се разпада. Еврозоната също ще се разпадне рано или късно. Затова е много важно България да реши как да се предпази от бурята.

Добра идея ли е България да емитира еврооблигации, за да покрие плащания по дълга следващата година?

Всичко, което ще кажа, е, че България трябва да бъде много, много внимателна и трябва да се дистанцира от еврозоната. Със сигурност не трябва да се включва към някакви европейски финансови институции и най-вече да се присъединява към еврозоната. Аз съм скептичен по отношение на емитирането на облигации където и да е. Мисля, че посоката на действие трябва да е към увеличаване на данъците, към намаляване на правителствените разходи и на дълга. Нали знаете, въпросът с дълга е в основата на проблема в еврозоната и България трябва да бъде много внимателна и да не повтаря действията на Западна Европа в това отношение.

Искате да кажете, че за нас е по-добре да увеличаваме данъците, отколкото да се възползваме от възможностите, които ни предоставят каквито е финансови институции в Европа?

Моят категоричен съвет към България е да не емитира дълг. Разбира се, финансовата политика на всяка страна е независима, но повишаването на данъци е възможност. Моето най-голямо предпочитание е към намаляване на харчовете и запазване на ниските данъци. Ниските данъци са в основата на просперитета. В това отношение дори бих сравнил България с Хонг Конг – ниски данъци и малко намеса на държавата. Ако всичко се разпадне, България ще бъде в много силна позиция. Затова - аз не налагам високите данъци, а консервативната финансова система и намаляването на харчовете.

Проф. Кевин Дауд ще бъде научен ръководител в Софийското бизнес училище. Майсторските класове ще се проведат между 30 юни и 8 юли 2012. Крайният срок за записване е 15 юни, а подробности може да научите на сайта www.ruc.bg.

*Кевин Дауд е професор в Кас Бизнес Скул (Cass Business School), почетен професор в Университетите в Шефилд и в Нотингам, преподавал дълги години в областта на оценяването и управлението на финансовите пазарни рискове, както и теорията на парите и паричните системи; автор е  на редица учебници и книги по управление на финансовия риск; консултант на множество финансови институции, в т.ч. на Ирландската, Английската и Холандската централни банки. Член на ръководството на консултантското дружество Cobden Centre. През 2010 г. съвместно с Мартин Хътчисън издава книгата „Alchemists of Loss: How modern finance and government intervention crashed the financial system”  - една от най-продаваните книги, разглеждаща причините за кризата и възможните решения.