Продажбата на алкохол в сивия сектор надвишава 85 %
Продажбата на алкохол в сивия сектор надвишава 85 % / netinfo

Продажбата у нас на спиртни напитки в сивия сектор надвишава 85 процента, съобщиха от Асоциацията на производителите на спиртни напитки у нас. Според бизнеса ниската цена е задължителен сигнал за фалшив бандерол.

И от новия модел бандероли има фалшиви модели с перфектно състояние, а разпознаването им изисква проверка от експерти на много високо ниво, каза Павлин Найденов, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас. Към 21 май обаче такива експерти в Агенция „Митници” не са назначени, добави той.

В резултат на проведената от бранша проверка се оказва, че бандеролният режим не се контролира. Според Павлин Найденов бандеролите-менте са най-сериозният проблем за бизнеса. По думите му, на трите най-големи фирми у нас, които са производители на алкохол, е разрешено да ползват фалшиви бандероли, но не пожела да уточни кои са те. Найденов заяви, че е бил заплашван по телефона и отказа друг коментар.

Асоциацията предлага да се сключи меморандум за сътрудничество с Министерството на финансите, Агенцията по приходите и Агенция „Митници”, за да се следи ценообразуването, фалшификациите и да се предотврати повишаването на акцизите на спиртни напитки у нас.