Предвиждат стимули за работодатели, които наемат трайно безработни
Предвиждат стимули за работодатели, които наемат трайно безработни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предвиждат стимули за работодатели, които наемат трайно безработни
65031
Предвиждат стимули за работодатели, които наемат трайно безработни
  • Предвиждат стимули за работодатели, които наемат трайно безработни

Държавата ще поема частично осигуровките на младежи до 29 години, наети от работодател, като процентът на поемане ще варира от 30% през първите шест месеца до 75% от 12-тия до 18-тия месец. Това предвиждат промени в Закона за насърчаване на заетостта, представени от социалния министър Хасан Адемов на среща с бизнеса и синдикатите. След срещата работодателите заявиха нагласата си да се върнат в тристранния съвет след промяна в закона, който изисква от тях да декларират имуществото си.

Една от промените в закона за насърчаване на заетостта предвижда стимули за работодатели, които наемат трайно безработни на непълно работно време. Друга мярка е свързана с едноличните търговци, които се самоосигуряват, и които ще могат да се възползват от наемане на чираци, за които ще се поемат минималната заплата и осигуровките. Трета мярка предвижда държавата да плаща 30% от осигуровките за младежи през първите шест месеца, като процентът скача на 60 през следващите шест и на 75% до осемнайстия месец, обясни Адемов.

„Това е мярка, която е осигурена с парите от националния план за действие против бедността, от резерва, който е в размер 1 млн. лева. Другата мярка, която е наемане на безработни на непълен работен ден, е около 770 000 лева. Т.е.става въпрос за около 2 млн. лева, които ги има в националния план за действие против бедността”, обясни социалният министър.

Синдикатите поискаха договаряне на коледни добавки за най-бедните пенсионери. но финансовият министър Петър Чобанов посочи, че в настоящата бюджетна ситуация това е невъзможно.

Промените ще влязат в сила с приемането им от парламента. Все още не е ясно как ще се разпределят средствата за заетост по оперативната програма между общините и бизнеса, след първоначалната заявка на министерството да насочи по-голям ресурс към работодателите за сметка на общините.