Представители на ОПЕК обсъждат растящите цени на петрола
Представители на ОПЕК обсъждат растящите цени на петрола / Снимка: БГНЕС
Представители на държавите от Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК ще обсъждат в Джеда възможностите за овладяване на растящите цени на черното злато, които заплашват световната икономика. Ще участват и представители на най-големите световни консуматори на петрол.

Преди няколко дни Саудитска Арабия обяви, че през юли ще увеличи производството на петрол до 9,7 млн. барела на ден, което ще е най-високото равнище за последните 25 години. Нито една друга страна от ОПЕК обаче не последва примера й, а някои дори реагираха равнодушно на плана на Саудитска Арабия. Повечето от страните производителки заявиха, че по-скоро трябва да бъдат предприети мерки за обуздаването на „спекулантите“, които според тях са изиграли ключова роля за удвояването на цените.

На срещата обаче се очаква да бъде оказан натиск за увеличаване на предлагането. „Нуждаем се от повече петрол на световните пазари, за да спрем увеличаващите се цени“, заяви германският министър на икономиката Михаел Глос. Британският министър-председател Гордън Браун призова за „новоспоразумение“ между потребителите и производителите.