Правителството ще одобри наредба за млечните продукти
Правителството ще одобри наредба за млечните продукти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правителството ще одобри наредба за млечните продукти
53170
Правителството ще одобри наредба за млечните продукти
  • Правителството ще одобри наредба за млечните продукти

Млечните продукти със съдържание на растителни мазнини вече няма да носят наименованието „млечни” - това предвижда наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която ще бъде одобрена днес от правителството.

Според изискванията на наредбата млечни продукти или млечни деликатеси ще се наричат само продуктите от мляко, които не съдържат заместители, като например палмово масло. Земеделският министър Мирослав Найденов увери, че това няма да оскъпи млечните продукти, а само ще защити традиционната българска марка.

Вчера Найденов обясни, че Агенцията по безопасност на храните ще преценява какъв да бъде преходният период, в който мандрите да организират бизнеса си според новите изисквания. Според него всяка мандра сама ще прецени дали да инвестира в различни линии за производство на млечни продукти и на продукти с растителни мазнини: „Тези ни мандри, които искат да протестират, инвестираха в това да инсталират в своите предприятия машини, които могат да смесват растителната с животинската мазнина и да ни продават нещо, което определено не помага човешкото здраве. На тези, които желаят да продължават, ще им бъде забранено да ползват наименованието „млечен продукт”. Да си го кръстят „растителен продукт”.

Нарушителите ще плащат тройно по-високи глоби, като максималният размер ще стигне до 10 000 лева.