Пореден черен ден за финансовите пазари
Пореден черен ден за финансовите пазари / снимки: EPA/BGNES

10 октомври се оказа поредният черен ден за финансовите пазари по света. Напрежение доведе до спадове и големи загуби на световните борси. Уолстрийт регистрира спад от 12 процента на водещия индекс Dow Jones при старата на търговията.

Президентът на САЩ Джордж Буш увери, че правителството прави и ще прави всечко възможно за стабилизиране на финансовите пазари. Администрацията разполага с всички необходими за това механизми, допълни Буш.

Финансовото министерство ще работи бързо, за да изпълни спасителния план за финансовия сектор на стойност 700 млрд. долара, който бе одобрен миналата седмица, а Федералната комисия за фондовите борси и ценните книжа полага още по-големи усилия в борбата си срещу манипулациите на фондовия пазар, каза още Буш, цитиран от Ройтерс.

Въпреки уверенията на президента на индексите на Уолстрияйт останаха на червена територия.

Европейската централна банка предложи 100 млрд. долара под формата на краткосрочни кредити за пазарите в усилията си да поддържа затруднената финансова система добре запасена с пари, а Банк ъв Ингланд и Швейцарската национална банка - по 10 млрд. долара. Японската централна банка пък наля средства на стойност 41 млрд. йени. Руският премиер Владимир Путин обяви, че неговото правителство предвижда да инвестира 175 милиарда рубли (4,9 милиарда евро) във финансовите пазари на страната и трябва да започне тази операция още следващата седмица.

Преди това долната камара на руския парламент – Думата, одобри мерки за борба сс финансовата криза, които предвиждат предоставянето на 50 милиарда долара държавни пари на банките и компаниите, които се нуждаят от рефинансиране на външния си дълг. Освен това основните банки в Русия ще получат субординиран кредит от 950 милиарда рубли (36,31 милиарда долара).

Международният валутен фонд обяви, че е готов да отпусне заеми на държавите, засегнати от световната кредитна криза, и че е задействал механизма за спешно финансиране, използван за първи път при азиатската криза през 90-е години, предадоха Ройтерс и БТА.

Фондът вече изпрати мисия в Исландия, където правителството пое контрола над най-големите банки в страната. Освен това МВФ предупреди, че най-тежката финансова криза от Голямата депресия през 30-те години може да окаже продължително отрицателно въздействие върху световната икономика.

Изпълнителният директор на МВФ Доминик Строс-Кан заяви, че е активирал спешни процедури, за да може фондът бързо да реагира на кризата. Според него МВФ е готов да отговори на всички нужди на държавите, които изпитват проблеми.

Фондът е готов да предостави финансова помощ не само на нововъзникващите и развиващите се икономики, но и на западните държави. Според Строс-Кан, нито една държава няма имунитет към финансовата криза. Строс-Кан изтъкна, че основната задача на политиците е да възстановят доверието и да успокоят световните пазари.

Петролът поевтиня в европейската търговия, като дори слезе под прага от 80 долара за барел. Черното злато е поевтиняло с 45 процента спрямо рекордните 147,27 долара за барел, постигнати през юли тази година. Международната агенция за атомна енергия намали прогнозите си за търсенето на петрол през тази и следващата година. Според данните на агенция влошаващите се икономическия условия и сътресенията на пазарите са повлияли на търсенето на черното злато в развитите държави и особено в Съединените щати.

Агенцията прогнозира, че търсенето ще намалее с 240 000 барела дневно тази година и с 440 000 барела догодина. Преразгледаната прогноза на агенцията дойде на фона на съобщението на ОПЕК за среща на картела на 18 ноември тази година.

Британският премиер Гордън Браун окачестви като "лошо за световната икономика" намерението на страните от ОПЕК да намалят добива на суров петрол, съобщи АФП.

"Обезпокоен съм, когато чувам, че страните от ОПЕК се срещат или се готвят за среща, на която да обсъдят намаляване на продукцията, с други думи - вдигане на цената на по-високи нива, отколкото би трябвало да бъде", заяви британският премиер. "Ще се отрази зле на световната икономика, ако Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали производството за да запази високи цени", добави Гордън Браун.

Световните фондови борси преживяха поредния си черен ден. В Япония NIKKEI 225 затвори най-лошата седмица в историята си, като загуби 9,62 на сто до 8267 пункта. Това е най-големият спад на основния индекс на борсата в Токио от 20 октомври 1987 г., когато той загуби 14,90 процента след "черния понеделник" на борсата в Ню Йорк. Това е и третият най-голям спад в историята на NIKKEI, създаден през 1950 г.

В Хонконг HANG SENG изгуби 7,03 на сто до 14 821 пункта.

Опасенията за задълбочаване на кризата и навлизането на света в рецесия, което неминуемо ще се отрази на поръчките на китайски стоки причини огромни загуби на местните пазари. CSI 300 в Шанхай изтри 3,43 на сто до 1926 пункта.

Над 3 на сто са спадовете в Малайзия, над 4 процента са загубите в Южна Корея и Нова Зеландия, в Индия и Сингапур пониженията са над 6 на сто, а в Австралия, Тайланд и Филипините червеното изтри над 8 на сто от индексите.

В Европа индексите на Лондонската, Парижката, и Франкфуртската борса затвориха с понижения от между 6 и 8 на сто. Акциите на британските банки, които възвърнаха позиции след обявения от правителството план за в помощ на банковата система на страната, отново претърпяха силни загуби.

Към 19,01 ч българско време индексът Dow Jones пада с 4,64 процента до 8180 пункта. При Nasdaq понижението е с 4,35 на сто до 1573,59 пункта. S&P пада с 5,42 на сто 860,64 на сто.

Американският долар започна да поскъпва към еврото и достигна до равнището от 1.3472 спрямо общата европейска валута.

Всичко за световната финансова криза четете в DarikFinance.bg