Пирински: Трябва да възродим селското стопанство
Пирински: Трябва да възродим селското стопанство / снимкa: Sofia Photo Agency

Трябва да мобилизираме целия потенциал, с който разполагаме и да дадем отговори на предизвикателството да възродим аграрния сектор в България. С тези думи председателят на Народното събрание Георги Пирински откри изложението за постиженията на земеделската наука „Даровете на българската земя”, което се провежда днес в Пловдив в рамките на празника на агронауката, който се организира от Селскостопанската академия.

Страната ни има безценен капитал в селското стопанство, който сме длъжни да реализираме, каза още Пирински. Под патронажа на председателя на Народното събрание се проведе и кръгла маса на тема „Конкурентоспособност на българското земеделие – оценки, проблеми и перспективи”, която ще обсъди пазарното развитие на отрасъла, неговата адаптация към ЕС и доближаването на аграрната наука към практиката.

Ракия с марка „Академична” и 27 нови сорта ябълки се показват на изложението, на което се представя продукцията на 32 научни института - екзотични плодове, хранителни продукти, създадени по нови рецепти, специализирани храни за специфични групи потребители, лечебни биопрепарати, семена за всички видове култури, както и изделия на животновъдството. Посетителите ще могат да дегустират представените продукти, а консултанти от институтите в академията ще дават информация и съвети.