Петролът продължава курс право надолу
Петролът продължава курс право надолу / netinfo

Петролът продължи да поевтинява, като котировките слязоха под 105 долара при лекия американски петрол и под 100 долара за барел сорт брент. Успокояването на бурята Айк и тазвечерното заседание на ОПЕК влияят в търговията с основната енергийна суровина.

В навечерието на срещата на ОПЕК във Виена петролът тръгна надолу. Малко преди страните - износителки да се съберат по въпроса за добивите, министър на Саудитска Арабия Али ал Ниами издаде настроенията в картела, изразявайки становище, че в момента пазарът е добре балансиран и добивите отговарят на търсенето и потреблението.

Преди седмица плъзнаха спекулации, че ОПЕК има намерение да затегне производството на суровина до успокояване на пазарите.

Котировките паднаха и в европейската търговия, след като ураганът Айк отслабна и заплахата над добивните мощности, разположени в Мексиканския залив се разсея. Към 17 часа българско време лекият американски петрол се търгува на 104 долара, а барел от сорта брент падна под 100 долара до 99 долара.

На валутните пазари тенденцията по поскъпване на еврото се запази и единната валута се удържа в съотношение от 1.4105 долара за единица евро. В същото време пазарите на ценни книжа в Англия, Германия и Франция се движиха подвластни на смесени настроения. Днес следобед бяха публикувани данните за търговския излишък на най-голямата икономика в еврозоната, немската, като цифрите показват неочакван спад до 13.9 млрд. евро.

www.DarikFinance.bg