Петкова: Държавата ще защити интереса на потребителите на ток
Петкова: Държавата ще защити интереса на потребителите на ток / снимка: БГНЕС, архив

"Необходимо е минимизиране на риска за българските потребители във взаимоотношенията им с електроразпределителните дружества". Това каза на среща с представители на трите електроразпределителни дружества министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от пресслужбата на ведомството.

На срещата са били обсъдени възможности за преодоляване на проблемите, свързани с отчитането и фактурирането на потребената електрическа енергия. Министър Петкова е била категорична, че при необходимост ще бъдат направени промени в настоящата нормативна уредба, така че да бъдат защитени интересите на българските потребители на ток.

"Електроразпределителните дружества трябва да са предвидими за обществеността и да уведомяват предварително за всяко предприето от тях действие. Откритият и честен диалог ще доведе до повишаване на доверието у потребителите", е посочила
Теменужка Петкова. По нейно предложение подобни срещи на експертно ниво, между Министерството на енергетиката и представители на трите електроразпределителни дружества, ще се осъществяват регулярно занапред.

Представителите на енергийните компании са заявили, че ще поставят пред екипа на министерството основните проблеми в тяхната дейност, за да бъдат обсъдени най-добрите решения.

Според министър Петкова е необходима визия за подобряване на общата информираност на потребителите на електрическа енергия. За по-добра информираност тя е предложила още провеждането на информационни кампании, дни на отворените врати, както и мобилни приемни на трите електроразпределителни дружества, където потребителите ще могат да обсъждат конкретни въпроси с компетентни служители на компаниите. Проверките на ЕРП дружествата по отношение на спазването на нормативната уредба ще продължи, е подчертала още тя.