Пазарите в САЩ отварят със спад, доларът продължава нагоре
Пазарите в САЩ отварят със спад, доларът продължава нагоре / снимка: EPA/BGNES

Капиталовите пазари в Съединените щати отварят със спад след вчерашните значителни повишения. За негативните оценки на инвеститорите причина станаха опасенията, че предвиденият правителствен план за 700 млрд. долара може и да не се окаже достатъчен на най-голямата световна икономика да избегне рецесията.

Индeксът на производството ISM през септември е отбелязал най-значителното свиване от последната рецесия сочат оповестените данни на Institute for Supply Management's, заради забавянето на продажбите и задълбочаването на кредитната криза. ISM пада до 43,5 пункта, най-ниско ниво от октомври 2001 г., след като през август индексът беше 49,9 пункта.

Очаква се днес, по-късно, все пак Сенатът да пусне правителствения план, след като в понеделник Камарата на представителите отхвърли предложените марки.

На Уолстрийт широкият S&P 500 се движи със загуба от 1,90 процента до 1144 долара, а високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE губи 1,48 процента до 2060 пункта. Индустриалният DOW JONES INDUS е надолу с 1,59 процента до 10 678 пункта.

След като отвориха с превес на оптимизма, малко преди края на работния ден фондовите пазари в Европа са с разнопосочен тренд. В Германия индексите са в червено, като DAX INDEX пада с 0.65% до 5 793 пункта, а CAC 40 INDEX в Париж е надолу с 0.10% до 4 027 пункта.

В Лондон FTSE 100 INDEX обаче запази ръста си от началото на деня, като към 17.00 ч. българско време е с повишение от 1.54% до 4 977 пункта.

На валутните пазари доларът продължи и днес възходящата си посока към еврото, като отново поскъпна под ниво 1.40. Спрямо японската йена зелените пари се търгуват при 105.90 йени за 1 долар.

Започващите да излизат огромни проблеми в Европа, на фона на относителната яснота на пораженията от кризата в Съединените щати определят тренда, според наблюдаващи пазарите.

На стоковите пазари нефтът отбеляза понижение, като отново цената падна под границата от 100 долара за барел, заради страховете, че американската икономика може да навлезе в рецесия, което ще намали търсенето на нефт и горива. Както и при капиталовите борси, стоковите пазари са скептични за действието на плана за спасяване на банковата система.

Малко по-късно днес се очакват и данните за петролните запаси в Америка, като прогнозите са за повишение с 2,75 млн. барела за пръв път от шест седмици. През последните пет седмици запасите се свиха с 15,8 млн. барела, припомня Bloomberg.

На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за 98,69 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 95,48 долара за барел.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg