Откриха официално летния сезон в Балчик
Откриха официално летния сезон в Балчик / снимка: DarikNews.bg, Добрич

Официалното откриване на летния сезон се състоя снощи в Балчик. От 5 до 8% ръст на чуждестранните туристи се очаква това лято, съобщи ресорният заместник министър на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който присъства на церемонията в Белия град. Той очаква най-голямо увеличение на руския пазар. По думите му за улеснение на туристите на територията на Руската федерация се откриват девет нови изнесени визови центъра. През миналата година приходите от туризъм са били 2 млрд. и 800 млн. евро, този сезон вероятно ще надхвърлят 3 млрд., посочи още Маринов.

През последните години Балчик се развива добре като туристически център, отбеляза  зам.-министърът като подчерта, че дори през зимния сезон в града има заетост около 40-60%. Той пожела успешен сезон без проблеми и инциденти.

По време на официалното откриване на Лято’2012 в Балчик валеше силен дъжд, в което председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин видя добра поличба, че всичко тази година ще върви по вода. Той съобщи, че Балчик е номиниран за фестивален град на Балканите от Балканския алианс на хотелиерските асоциации.

България може да привлече туристи от Средна Азия, коментира Рагин. Той даде пример с Турция, която е обхванала 70% от пазара в Казахстан. По думите му много силен за нас остава пазар Румъния. Годишно страната ни се посещава от около 1млн. румънски туристи, но според Рагин при повече активност от северната ни съседка могат да се привлекат поне още 500 000 гости. Той смята, че има резерви и на пазари Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

Рагин коментира предстоящата забрана на тютюнопушенето на закрито. Според него тя се въвежда в най-неподходящия момент. Българската икономика още е в криза и не е подготвена за такава радикална забрана, трябваше да се изчака още една две години, посочи Рагин.

На събитието в Балчик присъства областният управител на Добрич, депутати, шефове на институции. В откриването на летния сезон в България се включиха и представители на туристическия бранш от Македония и Сърбия.

Други новини от Добрич