Оказват натиск да не се въвежда системата за разделно събиране на отпадъци?
Оказват натиск да не се въвежда системата за разделно събиране на отпадъци? / netinfo

Някои концесионери по чистотата оказват натиск върху кметовете да не се въвежда системата за разделно събиране на отпадъците. Това съобщиха представители на петте организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки.

Причината за съпротивата е, че или концесионерите нямат интерес да въвеждат технологията, или се опасяват, че ако други фирми поемат разделното събиране на боклука, техните концесионни договори ще трябва да се преразгледат.

Изпратили сме предложение за договор към няколко общини, но офертата отлежава вече година, коментира прокуристът на „Екобулпак” Милен Димитров. По думите му Министерството на околната среда и водите подготвя законодателни промени, с които ще задължи кметовете да въведат системата за разделно събиране на отпадъците.

Представители на петте организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки "Екобулпак", "Екопак", "Репак", "Рекопак" и "Булекопак" и заместник-министърът на околната среда Чавдар Георгиев обявиха началото на национална информационна кампания за ползите от разделното събиране на боклука.

Над 60% от българите определят замърсяването на околната среда като най-големия им дразнител, каза Георгиев. По думите му въвеждането на системата за разделно събиране на отпадъците среща масово одобрение сред населението, като най-положително е отношението на хотелиерите.

Георгиев припомни, че около 90 до 100% от разделно събраните отпадъци от опаковки подлежат на рециклиране, а това ще доведе както до намаляване на депонираните отпадъци с около 40%, така и до намаляване цената на опаковките, а оттам и на стоките.

Досега петте организации обслужват около два милиона и половина българи, при заложено по програма около 3 милиона до средата на следващата година.

До този момент количеството разделно събрани и предадени за рециклиране опаковки достига около 120 хиляди тона.