Обвързват семейните помощи за деца с предучилищната подготовка
Обвързват семейните помощи за деца с предучилищната подготовка / Sofia Photo Agency, архив
Обвързват семейните помощи за деца с предучилищната подготовка
59599
Обвързват семейните помощи за деца с предучилищната подготовка
  • Обвързват семейните помощи за деца с предучилищната подготовка

Да се обвържат семейните помощи за деца с посещението на подготвителните групи за предучилищна подготовка, предвиждат промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от левицата, които парламентът одобри на първо четене.

В момента получаването на детските надбавки е обвързано със системното посещение на училище. През 2010 г. парламентът прие промени в Закона за народната просвета, с които предучилищната подготовка на децата на пет години също стана задължителна. Тогава депутатите дадоха две години гратисен период, за да може общините да подготвят необходимата материална база в училищата. Гратисният период изтича тази година и законът предвижда родителите, които не са изпратили децата си в подготвителна група, да търпят финансови санкции.

Депутатите от левицата предлагат задължителното посещение на предучилищните групи за петгодишните също да залегне в закона за помощите за деца. В мотивите си те посочват, че обвързването на детските надбавки със задължителното посещение на предучилищните групи ще стимулира родителите на деца от маргинализираните групи да ги пращат на занятия, а от друга страна, ще намали изразходвания ресурс за детски надбавки, тъй като ще се спират помощите за родителите, които не изпращат децата си на училище.

Емилия Масларова от БСП коментира: „Имаме доста сериозни проблеми в голяма част от децата от ромския етнос, които не само са с изключително нисък образователен ценз, но голяма част от тях дори не посещават училище".

Катя Колева от ГЕРБ каза, че ще подкрепят внесените промени в закона за социалните помощи: "Смятаме, че това е продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Също така е свързано и с предстоящото гласуване на закона за предучилищното и училищно възпитание с цел тези деца да не отпадат от задължителната подготовка, а да бъдат обхванати още от тази си възраст в образователната система".

Според Хасан Адемов от ДПС трябва задължително да бъде записано в текста на закона или в подзаконов нормативен акт, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, детските градини и училищата по причина на това, че няма достатъчно места – проблем, характерен за по-големите градове, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца.

Депутатите цитират резултати от последните проучвания на образователното равнище на българските деца, 20% от децата от маргинализираните групи прекъсват образованието си и не могат да завършат осми клас, а други около 20 на сто въобще не попадат в мрежата на образованието.