Общинска фирма да чисти Младост от 2009 г., мислят в СО
Общинска фирма да чисти Младост от 2009 г., мислят в СО / снимка: Sofia Photo Agency

Почистването на един столичен район, най-вероятно „Младост", да се поеме от следващата година от общинска фирма. Тази възможност се обсъжда сериозно в Столичната община. Това съобщи в предаването „Дарик кафе” общинският съветник от СДС и член на екокомисията в местния парламент Николай Желев. Колегата му от ДСБ Вили Лилков подчерта, че кметската администрация се е забавила повече от година с процедурата за избор на нова компания, която да почиства районите, за които изтича концесионният договор на фирма ВОЛФ.

Почистването в район „Младост” от общината след изтичане на договора на досегашния концесионер ВОЛФ през следващата година, все още не е взето като решение, подчерта Желев, но уточни каква ще е целта на евентуално общинско предприятие: Да имаме еталон, с който да сравняваме цени и услуги с другите фирми.

Синият съветник коментира и възникналия в края на миналата седмица спор между община и концесионер кога изтича договорът на ВОЛФ за чистене на районите „Люлин”, Овча купел”, „Триадица” и „Витоша” и обявеното в тази връзка от концесионера „Новера” намерение да спрат да чистят в тези райони от 1 април.

Договорът е сключен на 1 април 1998 година за срок от 10 години. Влиза в сила от датата на подписването му. Кметът няма друг шанс освен да подпише допълнително споразумение, но дали това е законово чисто, аз имам притеснения, каза още Желев.

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков упрекна кметската администрация в умишлено бавене на избора на нова фирма.

Проблемът е по-скоро не толкова в недоглеждането на администрацията, колкото в нейното мотаене цяла година, за да се подготви сериозно и да вкара конкуренция в чистенето, допълни Лилков.