Обмислят промени в законодателството за концесиите
Обмислят промени в законодателството за концесиите / снимка: БГНЕС
Промени в законодателството за концесиите иска премиерът Борисов
51721
Промени в законодателството за концесиите иска премиерът Борисов
  • Промени в законодателството за концесиите иска премиерът Борисов

Миньорите от „Горубсо Мадан” започнаха да получават заплатите си, след като от късно снощи дружеството има нов собственик. След тежки преговори предприятието беше поето от обединението „Върба Батанци”АД, в което влизат „Минстрой” и КЦМ Пловдив. Все още обаче нерешен остава проблемът с неизплатените заплати в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, които остана под управлението на Валентин Захариев.

Заради проблемите в двете дружества от правителството ще внесат промени в закона за концесиите, които ще забраняват отдаването на държавна собственост на лице или фирма, която има задължения и вече е била в несъстоятелност. За тази промяна съобщи ресорният министър Делян Добрев първо в „Седмицата” на Дарик.

По-късно през деня министърът, заедно с премиерът Бойко Борисов и новият собственик Николай Вълканов, пристигна в Мадан.

Пред миньорите в града Добрев заяви, че е радостен от решението на проблема с „Горубсо Мадан”. Това решение ви даде не само заплати днес, но и осигурява бъдещото добро управление на дружеството, което ще инвестира и ще развива рудника, заяви министърът. По негови думи новият собственик на минното предприятие се е ангажирал от понеделник да започне работа по изпълнение на изискванията на Инспекцията по труда, да се купят каски, лампи, работно облекло, да се подобрят условията на труд в мините. Предстои „Горубсо Мадан” да направи споразумение с НАП за осигуровките, след което да се премине към прекратяване на процедурата за отнемане на концесията. Миньорите може би ще започнат работа още в първите дни на следващата седмица, прогнозира Добрев.

Новият собственик на „Горубсо Мадан” Николай Вълканов заяви пред журналисти, че  придобиването на предприятието му струва около 30 млн. лв. „Мадан ще бъде отново възстановен, наново ще бъдете с вдигнати глави”, каза пред миньорите Вълканов. Той допълни, че не само ще запази работните места в мините, които купува, но се предвижда и откриване на нови около 700 места в следващите години. Миньорският отрасъл винаги е бил водещ и отново ще бъде така, заяви новият собственик на предприятието.

Миньорите посрещнаха премиерът Бойко Борисов с подарък в знак на признателност. Те му връчиха пластика с икона на „Св. Георги Победоносец” и кристали. Пред миньорите премиерът обясни, че не е било негова работа да се намесва в разрешаването на проблема, но след като е видял, че хората мизерстват е променил решението си. „Помогнахме на хората, защото няма друга алтернатива в Мадан, няма какво да работят и с какво да изхранват семействата си”, изтъкна той.

В Мадан премиерът сподели, че е имал и друг вариант за изход от проблема с „Горубсо Мадан”, ако не се е стигнало до продажба на дружеството. Вторият вариант е бил да се платят задълженията към миньорите от банката за развитие, но според премиера това не би било правилно, защото в бъдеще при всяка фалирала фирма би се искало подобно разрешение.

Протестът на миньорите в Мадан заради неизплатени заплати продължи повече от две седмици. Снощи стана ясно, че собственикът на „Минстрой холдинг” Николай Вълканов поема активите на „Горубсо Мадан”. Освен с Вълканов държавата преговаряше и с Първа инвестиционна банка и фирма от групата на „Химимпорт” за прехвърлянето на предприятието. Оказа се обаче, че вече бившият концесионер на мините Валентин Захариев е натрупал скрити задължения в размер на 12 млн. евро.