Нивото на безработица у нас е паднало под средноевропейското
Нивото на безработица у нас е паднало под средноевропейското / БГНЕС, архив
Нивото на безработица у нас - малко над 7 %
88677
Нивото на безработица у нас - малко над 7 %
Нивото на безработица у нас - малко над 7 %
  • Нивото на безработица у нас - малко над 7 %
  • Нивото на безработица у нас - малко над 7 %

За пръв път от 11 години нивото на безработица в България падна под средноевропейското и е малко над 7 процента, съобщи в Ямбол министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Младежката безработица все още е около 13 процента, но и тя е спаднала с три пункта в сравнение с миналата година.

Независимо от това проблемите и предизвикателствата на пазара на труда не са малки. Сред основните теми, по които социалното министерство предприема мерки, е тази за квалифицирания персонал, по която се работи съвместно и с работодателите, и с местните власти.

"Как да направим образователната система и как да има най-бързо преминаване от бюрата по труда към работодателя", постави въпросите министърът.

"С първите промени, които стартирахме в Закона за насърчаване на заетостта, ще натоваря малко местните власти заедно с областния управител и работодателите на местно ниво на всеки шест месеца да ми дават ясна и точна прогноза какви са нуждите от работна сила. Тогава инвестициите, които имаме в обучение и квалификация и насочването на усилията на бюрата по труда ще бъде доста по-ефективно", каза Русинова.

Другата тема е икономическата мобилност. "Хората се местят в големите градове и тръгват там да си търсят работа. Това, което ще се опитаме да направим, е да стимулираме така наречената географска мобилност", каза Русинова.

От следващата година за хора, които са си намерили работа по специалността на над 50 км извън населеното място, стартира мярка за първата една година те да бъдат подпомагани с пакети до 200 лева, които ще включват поемане на наем на жилище, такса за детска градина, режийни разходи, за да може в първата година докато се стабилизират, да бъдат подпомогнати, обясни министърът. За момента има заявен интерес от коло 2000 души за такъв тип мярка. Догодина тя ще бъде пробвана пилотно и министърът се надява да сработи.

Русинова посети комплекса за социални услуги за деца и възрастни в Ямбол, където подписа договор с кмета на общината за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма за развитие на човешките ресурси за предоставянето на услуги за ранно детско развитие.