Нефтопреработващите мощности в света не достигат
Нефтопреработващите мощности в света не достигат / netinfo
Светът се нуждае от нови петролни рафинерии, но страните от Европа и САЩ, където действат строги екологични закони, не са готови да инвестират в нефтопреработването, а предпочитат развитието на технологии за производство на биогорива, пише „РБК Дейли“.

В света има недостиг на нефтопреработващи мощности и тази ситуация ще се запази през следващите години. Това заяви на пресконференция във Виена ръководителят на аналитичния отдел към ОПЕК Хасан Кабазард. Експертите от ОПЕК смятат, че нови рафинерии могат да се строят не само в Азия и Близкия изток, но и в САЩ, защото именно тази страна е най-големият консуматор в света на петролни продукти, пише БГНЕС.

По данни на ОПЕК до 2015 г. ще са необходими инвестиции в размер на 455 милиарда долара за развитието на нефтопреработването в света. От тази сума 108 милиарда долара ще бъдат използвани за строителството на нови рафинерии, 112 милиарда долара – за разширение на вече съществуващите мощности, а останалите 235 милиарда долара компаниите ще похарчат за ремонти на заводите си, предвиждат експертите от ОПЕК.

Самата ОПЕК смята да вложи в нефтопреработването до 2012 г. 60 милиарда долара. Това ще позволи да се увеличи общия обем на преработване в страните-членки на организацията с 3 милиона барела дневно.