Най-скъпи са жилищните имоти в Полша
Най-скъпи са жилищните имоти в Полша / netinfo
Полша се изкачи на върха на класацията за най-бързо поскъпващи жилищни имоти в Европа, след като стойността на имотите в страната се повиши с 33% за 2006 г., пише британският вестник Guardian, цитирайки проучване. Инвеститорите, които са били достатъчно проницателни, за да купят имот в Краков, се радват на ръст от 58%, което извежда града на водеща позиция в Европа, се казва в статията.

Кралският институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS) е анализирал ръста на цените на жилища в 26 европейски държави и посочи сред останалите първенци Дания, България и Естония.

В повечето държави през 2006 г. се регистрира сериозно покачване на цените на жилища, като пазарите отказаха да последват примера отвъд Океана, където цените на щатските имоти спряха да растат.

Очакваше се миналата година пазарите на жилищни имоти в Европа да се охладят заради повишаване на лихвените нива и увеличаване на предлагането в много страни, казва авторът на доклада Майкъл Бол.

Продължава значителният ръст в скандинавските страни. В Дания имотите са поскъпнали през миналата година с 22% след подобен скок през 2005 г., докато годишният ръст на цените в Норвегия се е удвоил до 17 на сто, а в Швеция повишението е 11 на сто.

През януари от НСИ отчетоха 15% годишен ръст на цените на жилища у нас за миналата година спрямо повишение от близо 40% за 2005 г.