Над 250 000 души подкрепят искането за референдум за АЕЦ „Белене”
Над 250 000 души подкрепят искането за референдум за АЕЦ „Белене” / БГНЕС
Над 250 000 подписа в подкрепа на искането за референдум за АЕЦ "Белене"
54863
Над 250 000 подписа в подкрепа на искането за референдум за АЕЦ "Белене"
  • Над 250 000 подписа в подкрепа на искането за референдум за АЕЦ "Белене"

Над 250 000 подписа са събрани в подкрепа на искането за референдум за АЕЦ "Белене". Това съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев. В Белене Националният инициативен комитет за организиране на референдум за изграждането на атомната електроцентрала проведе заседание. На него участие взеха и народните представители Румен Овчаров, Румен Петков, Янаки Стоилов и Антон Кутев, както и кметът на Белене Петър Дулев.

Над 250 000 са събраните до момента подписи и това не са всички данни, защото много подписи не са стигнали до националния инициативен комитет, каза Сергей Станишев и припомни, че от днес токът в България поскъпва с 13%: „Това е пряк резултат от управлението на ГЕРБ. Можем да си представим, ако втората българска атомна електроцентрала не бъде изградена, с колко ще поскъпва токът през следващите години и кой ще плаща това увеличение. Управляващите искат да излъжат всички българи. Затова не ни допускат на площадката на „Белене". За да могат да продължат да говорят своите лъжи за гьола. Да не могат и българските медии, а чрез тях и хората да видят какво е изградено". Допуснати бяха във вътрешността на площадката бяха само петимата народни представители. "Няма никакъв гьол", каза Станишев на излизане от там.

В късния следобед министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и на председателя на ДАНС Константин Казаков да разработят извънредна процедура и да осигурят на журналистите до площадката на АЕЦ "Белене".

"Вместо да кара хиляди хора да се подписват за референдум, бе достатъчен само един подпис - неговият. Ако Станишев беше поставил един-единствен подпис през 2007-2008 г. или до средата на 2009 г., сега нямаше да измъчва хората. Изненадан съм от липсата на елементарни познания за статута на обекта. Площадката на АЕЦ "Белене" е стратегически обект, от значение за националната ни сигурност, съгласно постановление на Министерския съвет от 2009 г. Достъпът в такъв тип обекти се дава само след проверка на лицата от ДАНС", коментира премиерът.

Други новини от Плевен