МС подкрепи вдигане на майчинските от 1 юли
МС подкрепи вдигане на майчинските от 1 юли / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
МС подкрепи вдигане на майчинските от 1 юли
64519
МС подкрепи вдигане на майчинските от 1 юли
  • МС подкрепи вдигане на майчинските от 1 юли

Майчинските за отглеждане на дете до 2 години ще се увеличат от 240 на 310 лева още от 1 юли, реши на първото си заседание правителството на Пламен Орешарски. Това решение беше взето въпреки волята на самия премиер увеличението да стане факт от 1 октомври. Вчера на извънредна пресконференция заместник-председателят на БСП и лидер на лявото крило в партията Янаки Стоилов категорично настоя майчинските да се вдигнат от следващия месец.

Министрите гласуваха пакет от социални мерки, който предвижда допълнителни 100 лева за първокласниците от бедните семейства и близо 20 хиляди лица повече с достъп до енергийни помощи през следващия отоплителен сезон. Мерките ще струват на бюджета близо 27 милиона лева

Правителството дава зелена светлина за вдигане на майчинството през втората година след раждането от 240 на 310 лева, считано от 1-ви юли. За целта са предвидени 17 милиона лева от бюджета на държавното обществено осигуряване, които ще бъдат осигурени чрез преструктуриране, обясни социалният министър Хасан Адемов. Той не подкрепи идеята за обвързване на размера на майчинските с минималната работна заплата.

„Размерът на обезщетението се определя всяка година с бюджета на държавното обществено осигуряване, за да има възможност за по-гъвкав подход", каза министърът.

Около 45 хиляди семейства на социално подпомагане ще получат еднократно по 250 лева, за да подготвят децата си за първи клас. Основна цел на мярката е да намали шанса за ранно отпадане от училище поради бедност. Увеличената финансова помощ ще струва около 5 милиона лева. Още толкова ще бъдат нужни за покриването на енергийните помощи за повече хора, след като беше одобрено увеличение средно с 15 лева на диференцирания минимален доход за достъп до тези помощи. Така близо 270 000 човека и семейства ще имат право на подкрепата от 328 лева за следващия отоплителен сезон.