Може да закрият гръцката авиокомпания „Олимпик”
Може да закрият гръцката авиокомпания „Олимпик” / снимка: БГНЕС

Приватизацията на гръцкия националния авиопревозвач „Олимпик” е на път да се превърне в кошмарно изпитание за правителството в Атина, пише гръцкият в. "Сити прес".

Изданието твърди, че кабинетът проучва възможността „Олимпик” да бъде закрита, а на нейно място да бъде създадена нова, по-малка авиокомпания. Според в. "Та неа" плановете са възникнали, след като Европейската комисия поиска от компанията да върне на държавата отпуснатите й субсидии в размер на около 600 млн. евро.

Предполага се, че „Олимпик” ще бъде затворена догодина и че в замяна ще бъде създадена по-малка компания, която след това ще бъде продадена. Твърди се още, че гръцкият премиерът Костас Караманлис вече е дал зелена светлина за реализирането на тази идея. Новата компания щяла да бъде със същото име „Олимпик еърлайнс” и че ще наследи голяма част от сегашните европейски и регионални дестинации на компанията и ще разполага с 25-30 самолета.

В. "Вима" писа наскоро, че арабски компании са проявили интерес към приватизацията на авиопревозвача „Олимпик” и че оферта с такава цел била представена от компанията „Катар еъруейз”. Според изданието досегашните неуспешни опити на правителството за приватизацията на националния авиопревозвач са погълнали над 120 млн. евро.