Може да останем без газ от Нова година, алармира Кунева
Може да останем без газ от Нова година, алармира Кунева / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България може да остане без газ от 1-ви януари догодина, заради очевидното извиване на ръце, при което страната ни трябва да подпише за проекта Южен поток, за да сключи новия договор за доставка на газ - това заяви председателят на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Тя коментира липсата на договор за доставка на газ от началото на 2013-та година и постави под съмнение наличието на 90-дневни запаси от газ в хранилището в Чирен. От партията призоваха за рестартиране на избора на нов главен прокурор при максимално разширен набор от кандидатури, както и за установяване на обстоятелствата, при които съдия Венета Марковска е злоупотребявала с власт, и последващо решение за оставането й в Конституционния или във Върховния административен съд.

Планираният договор за газопровода Южен поток включва само един доставчик на газ и не предвижда правото на останалите доставчици да се включат в тръбата, смята Меглена Кунева. „Това означава, че цената ще я платим ние, потребителите; че конкуренция на пазара няма да има и че най-вероятно България ще бъде осъдена, защото не допуска либерализация на пазара на газ. Затова газът в България няма да поевтинее. Много държа да стане ясно има ли запаси в Чирен, както сме поели ангажимент по директива и имаме ли договор за газ от 1 януари 2013 година и какво сме дали в замяна, за да го имаме", коментира Кунева.

Злоупотребите с власт от страна на съдия Венета Марковска трябва да бъдат доказани, за да има диалог за професионалното й развитие, коментира секретарят на партията Йонко Грозев. По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов сам е произнесъл присъдата за Марковска, като е посочил, че работата й във Върховния административен съд може да донесе много повече вреди, отколкото работата й като конституционен съдия. „До това беше сведен изборът - дали да се лишим от Конституционен съд или от Върховен административен съд. И понеже ВАС има много по-голямо практическо значение за правосъдието в България, а КС решава значително по-малко спорове, затова по-добре, видите ли, все пак да бъде в КС и изглежда, че това в крайна сметка ще се случи", каза Грозев.