Мините искат по-високи цени на въглищата, енергийният министър ще решава дали да позволи
Мините искат по-високи цени на въглищата, енергийният министър ще решава дали да позволи / снимка: БГНЕС, aрхив
Мините искат по-високи цени на въглищата
63342
Мините искат по-високи цени на въглищата
  • Мините искат по-високи цени на въглищата

С 15-20 % поредно поскъпване на тока се задава в страната от 1 юли. Мините и енергийните дружества готвят нов скок в цената на електроенергията, а министърът на икономиката Асен Василев ще решава дали да го позволи. Това стана ясно на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От регулатора обявиха, че ще гледат под лупа разходите на енергоразпределителните дружества.

Ако се признае искането на мините за увеличение на цените на въглищата, това ще доведе до поскъпване на тока за крайните потребители. Тази хипотеза коментира председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова след обществено обсъждане в комисията.
„Това, което лично мен ме опасява, въпрос за въглищните централи, тъй като мините поискаха увеличение на цената на въглищата, а те участват много съществено в цената на произведената енергия от централите. Зависи министерството какво ще признае като цена, защото цената на въглищата се определя със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, каква цена те ще признаят и ще издадат заповед за нея", каза Харитонова.

По-рано през седмицата стана ясно, че всички дружества в страната също искат увеличение на цените на електроенергията с около 20 на сто. ДКЕВР ще гледа под лупа всички разходи, които са представили енергийните дружества за исканото увеличение на тока, коментира още Евгения Харитонова. Тя посочи, че окончателното решение на регулатора дали ще се отнеме лицензът на електроразпределителното дружество за Западна България ЧЕЗ ще стане ясно не по-рано от средата на юни.

„Съгласно наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката при процедура за отнемане на лицензия на енергийно дружество трябва да се поиска становището и на другите държавни органи, в случая Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Комисията за защита на конкуренцията, Столична община и съответно областните управители на тези области, които се покриват от ЧЕЗ", обясни шефката на регулатора.

Във вторник следваща седмица ще има открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, в което ще участват представители на ЕРП-тата.