Министър Грудев пред Дарик: 2014-а ще е нулева година за Програмата за селските райони
Министър Грудев пред Дарик: 2014-а ще е нулева година за Програмата за селските райони / снимка: БГНЕС
Министър Грудев пред Дарик: 2014-а ще е нулева година за Програмата за селските райони
74778
Министър Грудев пред Дарик: 2014-а ще е нулева година за Програмата за селските райони
  • Министър Грудев пред Дарик: 2014-а ще е нулева година за Програмата за селските райони

2014-а ще е нулева година по Програмата за развитие на селските райони за България. Фермерите няма да могат да получат европейски пари за своите проекти. Това обясни в интервю за Дарик министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Причината е в забавянето окончателния вариант на програмата, който трябва да бъде одобрен от ЕК.

Другият удар за българските производители на храни и стоки от сектора е руското ембарго, което дойде в отговор на санкциите на Европейския съюз към Русия. Министър Грудев изчисли, че преките загуби от договорите на българските фермери с Русия ще достигнат 10 милиона лева до края на годината.

Нулева година за българските земеделски производители и страната ни няма да започне работа по Програмата за развитие на селските райони, заедно с останалите страни членки на ЕС. Това обясни за Дарик министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Причината е в забавянето на окончателния вариант на програмата, който трябва да бъде одобрен от ЕК.

"Истината е, че програмата за развитие на селските райони 2014-2020 ще се превърне в най-добрия случай в програма за развитие на селските райони 2015-2020. Това е абсолютен факт", каза Грудев и бе категоричен, че 2014-а ще е нулева.

Първият предварителен вариант на програмата е изпратен в Еврокомисията три седмици преди министър Грудев да встъпи в длъжност. "Тук се наслагва фактът, че нашата програма за съжаление беше подадена последна от всички 28 страни членки. Това обаче нас ни обричаше и на нулева година до средата на 2015-а, ако трябва да бъда честен. Трябва да скъсим всички времеви параметри на разглеждане, за да може до края на годината да имаме одобрена от Брюксел Програма за развитие на селските райони", каза Грудев.

Руското ембарго за внос на определи стоки от ЕС пък ще донесе загуба от над 10 милиона лева за българските производители до края на година, изчисли още министърът.

"Преките щети от руското ембарго, които са калкулирани на договори, които нямат да бъдат реализирани от страна на българските производители, може би ще възлязат в рамките на 10 млн. лв. Това са лесно калкулируеми щети и те ще бъдат много лесно компенсирани, тъй като има механизъм за компенсация на договори, които няма да бъдат реализирани с руската страна. За нас обаче по-важен е въпросът с косвените щети. От три седмици наблюдаваме натиск във вътрешния пазар, най-вече вътрешноевропейски внос на плодове и зеленчуци, който е абсолютно легален. Той създава допълнителен натиск на нашия пазар", каза Грудев.

Земеделският министър напомни на фермерите, че продължават огледите и описването на щетите на наводнените земеделски земи и засегнатите ферми от болестта „син език".

Обезщетенията за изцяло пропаднали площи ще се изплатят от националния бюджет в началото на следващата година.