Меркел иска силно икономическо правителство на ЕС
Меркел иска силно икономическо правителство на ЕС / Reuters

Президентът на Франция Никола Саркози заяви в Берлин, че Европейският съюз няма нужда от нови институции, които да координират икономическата политика и че трябва да се наблегне на прагматизма, предаде Франс прес. Той каза това на обща пресконференция с канцлерката Ангела Меркел, след като двамата обсъждаха в Берлин икономически проблеми преди срещата на лидерите на ЕС в четвъртък в Брюксел, допълва БТА.

Германия е на мнение, че ЕС има нужда от "икономическо правителство" за всичките 27 страни членки, а не само за еврозоната, каза Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс. ЕС трябва да обмисли промени в договора, включително и дали държавите да губят правото на глас, ако нарушават правилата на ЕС, добави Меркел. "Имаме нужда от силно икономическо правителство, по-силно от онова, което имаме сега. То трябва да е съставено от държавните и правителствените лидери на 27-те", продължи канцлерката и подчерта: "Много е важно да изпратим сигнал на Европа, че не искаме първа и втора зона в Европейския съюз".

Саркози я подкрепи и заяви, че на страните от ЕС, които нарушават бюджетните правила, трябва да бъдат отнемани правата при гласуване. "Решихме да сме прагматични, оперативни. По-добре е европейските системи да бъдат олекотени, да не се умножават институциите и да проявяваме прагматизъм", каза Саркози. "Ако е необходимо, когато става дума за еврозоната, можем да свикаме 16-те страни членки".

Президентът и канцлерката поискаха да бъдат въведени данъци над финансовите и банковите транзакции и ще направят предложение за това на следващата среща на върха на Г-20.

Испания знае, че може да се възползва от стабилизационния фонд от 750 милиарда евро, създаден в подкрепа на еврото, заяви Ангела Меркел. "Ако има проблеми, механизмът може да бъде задействан по всяко време. Испания и всяка друга страна знаят, че могат да се възползват от този механизъм, ако е необходимо", добави тя.