„Лукойл ще отнесе строга санкция заради замърсяването с бензин
„Лукойл ще отнесе строга санкция заради замърсяването с бензин / снимка: БГНЕС

На оператора "Лукойл" ще бъде наложена най-строгата санкция за допуснатия разлив на бензин и замърсяването на река Чукарлийска и езерото "Вая", което е защитена местност и защитена зона от екомрежата "НАТУРА 2000". Това коментира за БТА министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която пътува към мястото на инцидента.

По-рано днес стана известно, че е спукан продуктопровод на компанията и бензин е изтекъл в реката.

По първоначални данни количеството, което се е изляло, е от порядъка на 30-40 тона бензин, каза екоминистърът. По първоначална информация има риба и земноводни, които са на повърхността, явно има щети върху живота в езерото, коментира министърът.

Взети са и проби от водите и въздуха в района на разлива, като резултатите за въздуха ще станат известни тази вечер, а за водите - утре. Екипи на РИОСВ-Бургас, община Бургас и Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" също са на мястото на инцидента. Всички усилия са насочени към ограничаване на замърсяването, като за целта са поставени буйови заграждения за задържане на разлива. Със специални машини се изсмуква от повърхността на езерото разлятото гориво, отбеляза екоминистърът.

Изчисляването на санкцията за замърсителя се прави на основата на формула, която отчита и засегнатата от замърсяването площ. В момента специалисти определят периметъра й с геодезични координати, каза още Ивелина Василева.

Източник: БТА