„Луфтханза” отмени 100 полета заради стачката на летище Франкфурт
„Луфтханза” отмени 100 полета заради стачката на летище Франкфурт / снимка: Reuters

Седемчасовата стачка на авиодиспечерите на франкфуртското международно летище наруши полетите в Европа, предаде ДПА.

Профсъюзите на авиодиспечерите настояват за увеличение на заплатите между 40 и 50 процента, което според оператора на летището Фрапорт (Fraport) е абсолютно неприемливо, отбелязва Франс прес.

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) отмени 100 полета от и до третото по големина летище в Европа. Докато траеше стачката летището съобщи, че общо 150 кацания и приземявания на всички авиолинии е трябвало да бъдат отменени.

Стачката започна в 15 ч. местно време (16 ч. българско време) и трябва да продължи до 22 часа местно време. Само 16 от общо около 200 диспечери, които насочват самолетите към и от паркоместата, са на работа. На бивши авиодиспечери е било наредено да се върнат на работа, за да се поддържат основните услуги.

Синдикатът на служителите от въздушния контрол обяви, че утре ще има нова 14-часова стачка, която ще засегне 1082 планирани кацания и излитания.

За седемте часа, през които днес ще има стачка, 526 излитания и кацания се очаква да бъдат по разписание.

Пътниците по вътрешните линии на Луфтханза и Ер Берлин (Air Berlin), чийто полети са отменени или закъснели, могат да ползват безплатно влакове по съответните маршрути според споразумение за сътрудничество между Дойче банк (Deutsche Bahn) и германски авиопревозвачи, отбелязва Франс прес. /БТА/