Лакшми Митал се насочва към петрола
Лакшми Митал се насочва към петрола / netinfo

Милиардерът Лакшми Митал, създател на най-голямата в света металургична империя, е насочил своя поглед към още един вид стратегическа суровина – петрола, пише “Уолстрийт джърнъл”, цитиран от агенция “Интерфакс”.

Инвестиционната компания “Митал Инвестмънтс” вече е обединила своите усилия с индийската Oil & Natural Gas Corp. с цел създаването на смесени предприятия за нефтодобив в чужбина. Заедно с “Лукойл” и френската Тотал тя търси петрол в Африка и Азия. Ако се вземе всяка от тези сделки поотделно, тяхната стойност не е много голяма.

В някои аспекти обаче те повтарят методичността, с която Митал в продължение на 20 години събираше своите стоманодобивни активи, създавайки накрая компания, контролираща 10% от световното производство. Самият Митал пази мълчание относно своите намерения. “Моето семейство влага пари, за да разнообрази портфейла си”, каза той в едно от неотдавнашните си интервюта. “Всичко това е на много ранен стадий. Няма за какво да се говори”, добави Митал.

Тази седмица, както бе съобщено по-рано, компанията “Лукойл Овърсийз” е продала на “Митал Инвестмънтс” за 980 милиона долара 50% от акциите в “Каспиън Инвестмънтс Рисърч”. Така тази компания, който притежава дялове в проекти за разработването на няколко находища в Казахстан, се превръща в съвместно предприятие на двата гиганта на равна основа. След завършването на сливането на европейската “Арселор” с “Митал Стийл” бе създаден най-големия в света производител на стомана.

Агенция БГНЕС припомня, че по-малкият брат на Лакшми Прамод Митал е собственик на завода Кремиковци, а “Лукойл” на рафинерията в Бургас и голяма мрежа от бензиностанции.