КЗК глоби „Софийска вода” с 250 000 лв.
КЗК глоби „Софийска вода” с 250 000 лв. / netinfo

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкция от 250 000 лв. на „Софийска вода" АД за злоупотреба с господстващо положение, съобщават от антимонополния орган. Производството е образувано по самосезиране във връзка с постъпили сигнали от граждани и редица публикации в пресата за преустановено водоподаване в жилищни сгради.

КЗК установи, че в периода май - юни 2008 г., „Софийска вода" АД едностранно е прекратила водоснабдяването на жилищни сгради в софийския квартал „Люлин” поради неплащане на текущите сметки на абонатите за продължителен период от време.

Проучването показва, че дружеството се е възползвало от господстващата си позиция на пазара на ВиК услуги и е пристъпило към най-лесната възможност – спиране на водоподаването, без да са изчерпани всички варианти за събиране на вземанията, предвидени в българското законодателство като например издаване на изпълнителен лист срещу длъжниците, допълват от КЗК

Комисията счита, че подобно поведение представлява злоупотреба с господстващо положение, уврежда интересите на потребителите и ги лишава от жизнено необходима услуга.