Кръщават нефтено находище на президента на Бразилия Лула да Силва
Кръщават нефтено находище на президента на Бразилия Лула да Силва / снимка: Reuters, архив

Сред многото почести, с които ще бъде изпратен досегашния президент на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва, и решението на бразилската държавна петролна компания "Петробраз" да преименува едно от най-големите петролни полета в страната на негово име, което в бъдеще ще се нарича "Лула", съобщи Ройтерс.

Това станало възможно след като ръководството на компанията се заело "творчески" с проблема. По традиция "Петробраз" дава на експлоатираните от компанията петролни полета имена на морски създания. По случайност, на португалски "лула" означава "сепия". Бившият лидер на профсъюз на работниците от металодобивната промишленост се издигна до президент на страната си въпреки че има само основно образование. Той ще напусне поста си на 1 януари с одобрение от 83 на сто. Миналата година президентът на САЩ Барак Обама го нарече "най-популярния политик в света".

За осем години като президент Луис Инасиу Лула да Силва успя да помогне на милиони бразилци да се измъкнат от бедността и превърна страната си в любимец на инвеститорите от Уол стрийт, посочва Ройтерс. Неговата популярност помогна на страната му да спечели правото да бъде домакин на световното първенство по футбол през 2014 г. и на Олимпийските игри през 2016 г., пише БТА.

Житейската история на бразилския президент е основата на игрален филм, който ще бъде представен от Бразилия за наградата "Оскар" за 2011 г. в категорията "най-добър чуждоезичен филм". Експерти оценяват петролните резерви на Бразилия на повече от 50 милиарда барела.