КНСБ събира подписи срещу пенсионната реформа
КНСБ събира подписи срещу пенсионната реформа / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

КНСБ започна събиране на подписи срещу промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат повишаване на осигурителния стаж на работещите с 3 години. Синдикалистите откриха палатков лагер при служебният вход на Народното събрание. От КНСБ настояват промените в Кодекса да бъдат изтеглени от парламента и върнати за обсъждане в социалното министерство.

Въпреки продължителните дебати относно начина на провеждане на пенсионната реформа, синдикатите отхвърлиха варианта, гласуван от правителството и внесен за разглеждане в парламента. Той предвижда вдигане на стажа за пенсия постепенно с 3 години, както и на възрастта при категорийните работници с 2 години до 2012 г. Според ръководството на КНСБ този вариант не е одобрен от съвета за тристранно сътрудничество.

Подписи в подкрепа на идеята ще бъдат събирани от понеделник до края на месеца. От КНСБ обясниха, че над 3000 синдикални организации от цялата страна ще подкрепят искането. Само утре няма да се събират подписи, заради погребението на лидерът на синдиката д-р Желязко Христов.