КНСБ поведе многолюдно шествие срещу увеличаване на пенсионна възраст
КНСБ поведе многолюдно шествие срещу увеличаване на пенсионна възраст / снимки: БГНЕС
КНСБ поведе многолюдно шествие срещу увеличаване на пенсионна възраст
76931
КНСБ поведе многолюдно шествие срещу увеличаване на пенсионна възраст
  • КНСБ поведе многолюдно шествие срещу увеличаване на пенсионна възраст

Няколко хиляди синдикалисти на КНСБ се включиха в протестното шествие срещу бюджетната политика на правителството и заложеното увеличение на стажа и възрастта за пенсия с 4 месеца от догодина. Протестът завърши пред сградата на парламента, а ръководството на конфедерацията внесе декларация с искания до председателя на Народното събрание Цецка Цачева и до премиера Бойко Борисов.

„Който сега каже, че ще бъде с нас, ще може след време да разчита и на нашия глас" - тази оферта отправи лидерът на КНСБ към парламентарно представените партии, на финала на протестното шествие срещу замразените доходи и промяната в условията за пенсиониране. В протеста се включиха работници от различни браншове. Миньорът от Горубсо-Мадан Румен Каров се обяви срещу увеличаването на пенсионната възраст и за трите категории на труд.

КНСБ поведе многолюдно шествие срещу увеличаване на пенсионна възраст
netinfo

Против планираното 10-процентно съкращаване на разходите за администрация се обяви Станислав Йорданов от синдиката на служителите в НАП.

„Всичко това се иска след 5-годишно замразяване на доходите, централизация и съкращаване на всички администрации, вменяване на допълнителни задължения и отговорности", каза Йорданов.

Запазване на пенсионната възраст и през следващата година поиска лидерът на КНСБ Пламен Димитров. „Не е вярно, че няма пари. Намериха 3 млрд. да спасим банките, нали? А сега за някакви кирливи 40 млн. 15 000 души няма да могат да се пенсионират догодина. Ще го позволим ли", попита Димитров, а участниците в шествието му отговориха отрицателно.

КНСБ настоява още за връщане на мярката за обратно получаване на данъка върху минималната заплата, криминализиране на укриването на осигуровки и въвеждане на данък върху финансовите транзакции.