Класираха технологичните пионери за 2007 г.
Класираха технологичните пионери за 2007 г. / netinfo

Световният икономически форум (СИФ) публикува класацията си "Технологични пионери" за 2007 година. Това съобщиха от пресслужбата на СИФ.

Сред продуктите на 47-те компании в класацията са микроскопични камери, биосензори, които откриват противопехотни мини, медицински импланти за лекуване на тумори в мозъка, услуги за мобилна телевизия, интернет търсачки, климатици, захранвани със слъчнева енергия, хартиени батерии за музикални картички и дори кошче са събиране и пресоване на боклук с помощта на слънчевата енергия.

27 компании от класацията "Технологични пионери" са американски, като 13 от тях са базирани в Калифорния. Великобритания е с шест "технологични пионери", Холандия, Индия, Израел и Сингапур - с по два. Канада, Дания, Финландия, Ирландия, Швеция и Швейцария са с по един.

"Технологичните пионери" са разпределени в три основни категории: енергетика, биотехнологии/здраве и информационни технологии.

"Технологичните пионери" са определени от водещите световни компании за рисков капитал и за технологии. Открояването им сред общо 225 номинирани компании е направено от екип от водещи експерти в областта на технологиите, съставен от СИФ.

Класираните компании ще бъдат поканени за участие в годишната среща на СИФ в Давос, Швейцария от 24 до 28 януари 2007 година.

За да бъде избрана за "технологичен пионер", дадена компания трябва да бъде ангажирана с разработването на технологична иновация, която променя живота, както и да има потенциала да окаже дългосрочно влияние върху бизнеса и обществото. Освен това тя трябва да демонстрира далновидно управление, да има всички характеристики на дългосрочен пазарен лидери, а технологиите й да са с доказан ефект. Сред компаниите, които са присъствали в досегашни класации за "технологични пионери" са „Отонъми”, „Кеймбридж силикън рейдио”, „Анкор софтуер”, „Гугъл”, „Милениъм Фармасютикълс” и „Напстър”.