Избира се кораб за борба с нефтени разливи
Избира се кораб за борба с нефтени разливи / DarikNews.bg, архив

В края на годината трябва да приключи процедурата за избор на нов кораб за борба с нефтени разливи в Черно море и при добри оферти да бъде сключен договорът. Това съобщи след среща със заинтересованите страни за предстоящия търг за доставката на кораба Веселин Василев от Европейската агенция за морска безопасност.

След завършването на процедурата ще бъда сключен договор, който ще е за 4 години с възможност за увеличение на срока, за 2,8 млн. евро, които са осигурени от Европейската агенция за морска безопасност.

Причината за избор на нов плавателен съд за борба с разливите е, че договорът с фирмата собственик на сега действащия кораб "Ентърпрайз" изтича и няма да бъде подновен. Оборудването за борба с разливите, което в момента е на борда на "Ентърпрайз", ще бъде прехвърлено след избора на новия кораб.

В момента в Черно море има още един кораб за борба с нефтени разливи и той е в Констанца. Общо по европейските крайбрежия са разположени 15 плавателни съда за борба с разливите, като в края на юни те ще се увеличат с още два, каза още Василев.

Източник: БТА