Хората застраховат предимно жилища с ипотека
Хората застраховат предимно жилища с ипотека / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Хората застраховат предимно жилища с ипотека
53726
Хората застраховат предимно жилища с ипотека
  • Хората застраховат предимно жилища с ипотека

Повечето хора застраховат апартаментите си, само докато изплатят ипотеката за тях, заяви за Дарик анализаторът от „Моите пари" Десислава Николова. Застраховането на жилището по време на изплащането му е едно от изискванията за отпускане на заем. След като погасят последната си вноска обаче, собствениците на имоти рядко подновяват застрахователната полица.

Застраховането на недвижимото имущество е на второ място след автомобилното застраховане. Според Десислава Николова това се дължи на обстоятелството, че голяма част от банките задължават клиентите си да сключват такива застраховки в полза на кредитора, а не от това, че самият клиент е изпитал нужда да застрахова своето имущество.

Базовото покритие на застрахователните рискове обаче не покрива и щетите при земетресение. То заедно с редица други рискове остават за „надграждане" на основния пакет, което води до оскъпяване на полицата. „При този пакет от минимални рискове и застрахователна сума от 100 000 лв., тоест това е пазарната стойност на имуществото в момента застраховането, също така приемаме, че застраховаме движимо имущество на стойност 5000 лв. за София като не включваме риска земетресение годишната премия е около 100-150 лв. включвайки земетресението при застраховане на движимо и недвижимо имущество премията нараства почти двойно и става между 220 и 250 лв.", каза тя.

Според Николова практиката е показала, че след определени бедствия застрахователите много бързо разработват подходящи промоционални пакети.