Ханке: Битката на ФЕД в момента е да намали дълга във финансовата система
Ханке: Битката на ФЕД в момента е да намали дълга във финансовата система / снимка: Sofia Photo Agency

Битката на Федералния резерв на САЩ в момента е да намали дълга във финансовата система до нива, които отговарят на паричните потоци в икономиката. Това заяви по време на 10-ия икономически форум за Югоизточна Европа Стив Ханке, професор по приложна икономика в Университета "Джон Хопкинс" в Балтимор.

Той обясни, че до края на 2009 година и началото на 2010 година тези действия биха могли да доведат до поправяне на ситуацията в Америка. Според него кризата е засегнала на първо място валутите и обменните курсове.

В този смисъл, според професора основното, на което следва да се обръща внимание в момента, е връзката между нетните позиции на активите на търговските банки и дефицитите по текущата сметка на страните с развиващи се пазари.

Ако кризата се задълбочи държавата е готова да налее допълнително 400 млн. лв. в Българската банка за развитие, която създава кредитни линии съвместно с търговските банки в помощ на малкия и среден бизнес. Това съобщи по време на форума Любомир Дацов, заместник-министър на финансите.