Готвим мерки за спасяване на двата реактора на АЕЦ „Козлодуй”
Готвим мерки за спасяване на двата реактора на АЕЦ „Козлодуй” / netinfo

Две са основните мерки в екшън плана на правителството за спасяване на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй”, каза министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Министърът напусна заседанието, преди документът да бъде обсъден.

На първо място, България трябва да запознае Европейската комисия с реалната ситуация с доставките на електроенергия в региона и да докаже, че спирането на двата ректора не са само български проблем, а проблем на целия регион.

Втората мярка в екшън плана е да докажем, че 3-ти и 4-ти блок на Козлодуй са безопасни. В това трябва да бъдат ангажирани всички международни институции, обясни Овчаров и допълни, че сам по себе си документът не гарантира повторното пускане в експлоатация на двата реактора на атомната ни централа.

Вариант „Б” е да бъдат издействани допълнителни компенсации за предсрочното спиране на блоковете. В следващите месеци ще се продеват поредица от срещи с дипломати и експерти от ЕС и страните от региона, чиято цел е да бъдат запознати те с реалната ситуация на регионалния електроенергиен пазар.